La disciplina de Tanbo Jutsu està dedicada a l’estudi de les tècniques de combat amb un pal curt procedents del Jujutsu tradicional de les escoles japoneses , concretament de Asayama Ichiden Ryu , de Tenshin Shindo Ryu Torite i la Yoshin Ryu del mestre Kai Kuniyuki .

El Tanbo és un pal de fusta curt, que oscil · la entre els 30 i 50 cm depenent de les escoles . En general es diu que la seva mida queda delimitada com la longitud necessària per tapar l’avantbraç sobrepassant el colze i que al seu torn sobresurti per davant de la mà que el subjecta .

Específicament l’arma a utilitzar és un pal curt d’uns 40 cm . de longitud i tradicionalment de secció similar al ” Tsuka ” ( mànec ) del ” Katana ” ( sabre japonès ) . Aquestes tècniques estan relacionades amb les armes ocultes de les quals els Samurai eren uns experts . El Tanbo permet l’aplicació de tècniques de cop , luxació , estrangulació , projecció , pressió , aixafament , etc .

El Tanbo Jutsu ofereix tres línies de treball principals :

– Nihon Kobudo Tanbo Jutsu : Tècniques tradicionals de combat procedents d’escoles antigues ( Koryu ) .

– Keibo Soho : Tècniques adaptables a la defensa personal policial ( tant defensa rígida com extensible) .

– Tanbo Goshin Jutsu : Mètode de defensa personal aplicant les tècniques del Tanbo així com d’altres elements assimilables d’ús quotidià .

L’origen d’aquesta arma és confús , ja que per a alguns és un estri que va suplir a Tessen ( Ventall ) o al Jutte en els entrenaments , i per altres escoles és un Tant ( ganivet ) embeinat , o un Saya d’un Wakizashi ( sabre curt ) , també hi ha altres hipòtesis que diuen que sorgeix del Hana – Neji , pal curt que portaven els Samurai d’alt nivell per controlar els cavalls indòcils . No importa com origen del Tanbo suggereixi una escola , el Samurai havia de saber defensar-se en qualsevol circumstància , fins i tot si perdia l’arma i únicament es quedava amb la Saya .

El pal curt és, sens dubte , l’arma preferida per les escoles de Jujutsu ja que és una arma polivalent que serveix per practicar un art marcial tradicional , relacionada totalment als conceptes del Budo tradicional ( nihon Kobudo koryu ) , en tota l’extensió espiritual que això comporta . També ofereix unes grans possibilitats per utilitzar-lo com arma de defensa personal ( tanbogoshinjutsu ) en la seva derivació en l’aprofitament de utensilis quotidians . I finalment és un element aprofitat com a arma auxiliar policial ( keibo Shoho ) .

L’aprofitament dels estris quotidians com armes neix ja en el temps de l’esplendor de la cultura del samurai . Si busquem entre els llibres llegats pels guerrers japonesos , d’alt nivell tècnic , trobarem diferents cites sobre aquest concepte , per exemple Yagyu Munemori escriu en el seu llibre titulat Heiho Kaden sho ( escrits sobre la tradició familiar de l’estratègia guerrera ) :

” Sempre s’ha de ser capaç d’utilitzar tot el que es troba al nostre abast : un simple ventall ( sensu ) , un bastó , una petita canya de bambú , etc .. Amb l’objectiu de provocar la ineficàcia del sabre de l’oponent . ”

Els Samurai utilitzar estris de la vida quotidiana com a armes no convencionals , entre d’altres les pipes de fumar ( kiseru ) , les sabates de fusta ( GETA ) , els escuradents de menjar ( Ohashi ) o el para-sol ( Tegasa Jutsu ) del qual l’escola Takenouchi ryu ha llegat un complet mètode . Les tècniques amb armes no convencionals no només van ser una possibilitat per persones d’altres classes socials , que no fossin la guerrera , que no tenien del dret de portar armes convencionals , sinó tot el contrari , aquestes tècniques també van néixer i es van millorar en les escoles dels samurai , veritables experts en l’art de combat , i traspassar els seus cercles per ser adoptats per altres classes socials .

Si em circumscric al Tanbo ( pal curt ) i em introdueixo en la hipòtesi que basa l’origen d’aquesta arma a la reutilització de l’ Hana Neji ( varietat de fusta d’equitació ) , com a element de defensa personal , es pot observar que el Tanbo està inscrit en l’adaptació d’elements, que no eren considerats artefactes guerrers , com a armes .

Malgrat que les mesures del Tanbo oscil · len entre els 30 i els 50 cm . , És difícil transportar en l’actualitat per qualsevol lloc , fins i tot en alguns aspectes és il · legal . Per aquesta raó el Dojo Shintaikan , pioner en l’estudi complet de la defensa personal , proposa als seus alumnes nous enfocaments en l’art de combat del pal curt i més concretament facilita , amb un mètode singular , la pràctica amb estris quotidians que supleixin el Tanbo amb suficient contundència i efectivitat. Algun dels exemples dels instruments d’ús quotidià que es poden reutilitzar com a arma són :

revista enrotllada
Un element bastant quotidià en els recorreguts , que una persona pot fer , és una revista , o elements confeccionats amb diversos fulls de paper de semblant disseny , com diaris, llibretes , etc … No és molt difícil que en alguns dels nostres moviments per una zona urbana , i fins i tot rural , s’efectuïn amb una revista , o similar , en les nostres mans . És per tant una opció concreta d’utilitzar com a element útil per a la defensa personal .

La revista per a ser reutilitzada com Tanbo s’enrotlla al màxim, convertint-la en un tub de paper , d’aquesta manera s’aconsegueix una duresa considerable , i útil per practicar diferents tècniques de Tanbo Jutsu . Els cops amb els seus extrems són de molta efectivitat , sobretot si es dirigeixen als punts febles del cos humà ( Jintai Kyusho ) . Quan s’efectuen amb la zona lateral , decreix la seva efectivitat , però poden ser recomanables ben dirigits als Kyusho per exemple : kuchi ( boca ) , mimi ( orella ) , hana ( nas ) , gansei ( ulls ) , Hhinchu (part frontal del coll ) , etc ..

També es poden realitzar estrangulacions , luxacions i projeccions si ens centrem en el mètode de la nostra escola .

paraigües plegable
Un paraigua plegable és també un element quotidià que serveix per a la defensa personal , utilitzant les tècniques del Tanbo Jutsu . La seva estructura i les seves dimensions el fan particularment útil per suplir el Tanbo en moments de dificultat . El paraigua plegable , utilitzat per a la defensa personal , ha de ser de certa qualitat , ja que d’aquesta forma l’estructura ofereix més resistència , però és possible que després d’una acció real de defensa personal amb aquest element , resulti bastant deteriorat .

Un punt feble del paraigua és la zona d’unió entre el mànec i el cos central o eix , pel que és raonable no agafar pel mànec , ja que pot separar amb la qual cosa perdríem el ” arma” . També és molt interessant el coneixement dels punts vitals ( Jintai Kyusho ) o zones febles, perquè puguem causar major descontrol en l’agressor amb el mínim risc de trencar el paraigua , al no haver d’exercir tanta força en l’atac .

Ampolla de refresc
Els refrescs carbonatats es presenten al públic en ampolles de mig litre , aquests ampolles fins i tot a mig beure , seguint el mètode de l’escola , serveix també com a substitut d’un Tanbo , tant atacant punts vulnerables , com en estrangulacions o luxacions .