No se sap exactament quan va començar aquesta escola , però hi ha una teoria que diu que la crec Asayama Sangoro Ichidensai que va viure aproximadament entre el 1610 al 1687 . Tanmateix , hi ha una altra teoria que diu que el fundador va ser Marume Mondo i que havia estudiat anteriorment Ichiden Ryu . Però aquestes històries són només suposicions que no saben del cert .

En l’era Meiji , Asayama Ichiden Ryu treballava Jujutsu , Kenjutsu , Sojutsu i Kama ( falç ) , així com Torite , Bo i Shuriken . No obstant això avui en dia només es dedica al Taijutsu .

Aquesta escola va ser molt estesa al llarg dels anys per tot Japó , tenint aquesta diverses delegacions en diferent províncies de la geografia Japonesa .

Gràcies al coneixement de Kajiwara Genzaemon Naokage , Asayama ichiden ryu va incloure tècniques de l’escola Seigo Ryu . Actualment només s’ensenya Asayama Ichiden Ryu Taijutsu Chi no Maki . El Chi no Maki inclou cinquanta-sis tècniques sent aquestes dividides en 5 seccions .

L’escola Asayama Ichiden Ryu va ser una escola de Sogo bujutsu , que vol dir que era una escola completa, amb tots els elements necessaris per oferir als seus membres les disciplines necessàries per poder sortir amb èxit davant qualsevol contesa . Així el kenjutsu , el sojutsu , el iaijutsu i el taijutsu , entre altres va ser part del catàleg de l’escola , però amb el pas del temps només es conserva una part de l’escola la que correspon al taijutsu , que es troba en el Chi no Maki. L’especialitat o el que fa diferent aquesta escola d’altres és que treballa amb el propi pes , i les projeccions no són una part bàsica de l’escola , generalment acaba les seves tècniques amb katame dori , controlant l’adversari ; aquesta característica va ser la que li va possibilitar al mestre Nagamuna Tsuneyoshi la possibilitat de transmetre aquesta escola a la policia japonesa .

El temps és el pitjor dels enemics dels investigadors , passa inexorablement i tapa pas a pas els esdeveniments . Aquesta frase ve arran de poder explicar amb la màxima objectivitat la història de l’escola Asayama Ichiden Ryu , i trobem que la informació del seu inici queda una mica desdibuixada pel temps que ha passat .

Hi ha un fet en el qual tots els investigadors de la història de les arts marcials tradicionals del Japó es posen d’acord, l’escola Asayama Ichiden ryû va ser fundada al final del període Muromachi . Una altra cosa seria descriure amb certesa qui va ser el fundador . Heus aquí que neix un dilema , ja que els documents no mostren una sola presumpció de l’autoria . Encara resumint podem determinar que la identitat del fundador aquesta entre Asayama Sangoro Ichidensai i Marume Mondo . En el segon cas , fundada per Marume Mondo , no descarta Asayama Sangoro Ichidensai sinó que se li atorga el tercer lloc com a mestre principal d’aquesta escola . Veient aquestes dues opcions es pot mantenir que Asayama Sangoro Ichidensai va ser una part important del desenvolupament de l’escola , fos com a fundador o fos com un dels personatges importants de la seva transmissió , un paper important en el naixement de l’escola o en els primers anys del seu camí .

Asayama Sangoro Ichidensai va ser un samurai Goshi , fill de Asayama Gunben Minamoto , com en altres orígens llegendaris d’altres escoles també se li atribueix una visió divina , en aquest cas als 12 anys se li va aparèixer Fudo Myoo , el qual segons la llegenda va influir en la creació d’aquesta escola .

Asayama es va desenvolupar en un dels clans més famosos per les gestes dels seus samurai , el han Aizu , en el qual s’han desenvolupat en la seva història nombroses escoles . Asayama Ichiden ryû va entrar en la família Tanaka . Els Tanaka va ser una de les famílies importants dels samurai del clan Aizu , entre d’altres podem determinar a Tanaka Gensai que funda l’escola Nisshinkan ( dedicada a l’educació dels samurai del feu ) i Tanaka Tosa bushi d’altes responsabilitats com a dirigent del clan que es va suïcidar en perdre , seu clan , la guerra Boshin . També entre els mestres principals de l’escola Asayama Ichiden ryu està una Tanaka , concretament el 12è Soke d’aquesta escola Tanaka Tomotsu . Després d’aquest mestre el 13è Soke va ser Okura Naoyuki , que era el nebot de l’anterior , el qual va obrir un dôjô denominat Butokukan a Tòquio. El 14è Soke va ser Nagamuna Tsuneyoshi que va obrir l’escola a la policia per la seva gran capacitat d’adaptar-se les tècniques policials aquest traspàs l’escola al seu fill Nagamuna Yoshiyuki i aquest la transmeto a Ueno Takashi .

Finalment les màximes responsabilitats de l’escola recau en Kaminaga Shigemi com 17 º mestre principal . Entre els seus alumnes cal destacar a Kai Kuniyuki el qual amb la concessió del Menkyo Kaiden pot actualment expandir l’escola a entre tots els seus alumnes i que aquests iniciïn al seu torn línies pròpies.